Hans Lidmanstipendiat 1999
Arne Broman är ingen duvunge som skribent. Efter några år som fabriks- och trädgårds-arbetare började han redan som tonåring arbeta i fackförbundspressen och tidningen Arbetaren med noveller och fiskeberättelser. Han har sedan 50 - talet arbetat som journalist i en mängd tidningar. 1968 beslöt han sig för att bosätta sig på landet och arbeta som frilans-ande fiskejournalist. Vi minns honom inte minst från Svenskt Fiske och Fiskejournalen från 70 - talet och framåt. Han har utgivit 12 naturböcker samt två barnböcker. Flera av böckerna har handlat om fiske och fiskar men han har också skrivit om fåglar och växter. Mest spridd blev "Känn igen fisken" med en upplaga på 15 000 ex.

Arne Broman blev nominerad som kandidat till Lidman stipendiet redan för sin förra bok "Öringen i kvarndammen". Den innehöll en fin samling fiskenoveller illustrerad med fotografier (tagna av bl.a. honom själv). När han nu kommer ut med "Abborrfiske", oefter-härmligt illustrerad av Rolf Smedman, och i bästa Hans Lidmanstil skriver en kärleks-förklaring till den svenskaste av fiskar, abborren, så kan vi inte annat än tycka att Arne Broman är den givna vinnaren.

Årets stipendium går till Arne Broman med följande motivering:

"för den lysande naturskildringen i boken Abborrfiske. En lovsång till den svenskaste av fiskar, Perca fluviatilis - abborren."

 

Rolf Smedmans bilder höjer läsupplevelsen avsevärt!