Fotografen och författaren Lars-Olof Hallberg, från Väckelsång i Småland, har fått 2007 års Hans Lidman-stipendium.  Hallberg (född 1958) är fotograf och föreläsare/bildvisare på heltid. Han har specialiserat sig på att dokumentera företeelser som är på väg att försvinna, t.ex. gammaldags jordbruk med häst, ängsfruktodlingar, svenska lantraser, gamla mjölkbord, ängslador, avlägset belägna fjällgårdar och bruket av fäbodar.

Hallberg har de senaste åren arbetat med två stora böcker, där han själv står för både text och bilder. ”Den siste bonden på Tämmesboda”, som handlar om bondeliv på gammalt vis i Småland, kom 2004 och blev mycket uppmärksammad.


Den siste bonden på Tämmesboda

Gården på fjället

 

Han jobbade sedan vidare med dokumentation av ännu en strömlös gård, där man mjölkar sina kor för hand och lever med ett stort mått av självhushållning. Efter åtta års arbete (1999-2006), och ett 40-tal veckolånga besök på gården under årets alla årstider, kom ”Gården på fjället”, boken om fjälljordbruket Lillhärjåbygget i södra Härjedalen. För att ta sig till gården, som ligger väglöst en mil från närmsta bilväg, har Lars-Olof vandrat eller åkt skidor, allt efter årstid. Gården är högt belägen, på 710 meters höjd över havet, strax öster om lågfjällen Milstenshågna och Vedungen.
Boken ”Gården på fjället” skildrar gårdens historia, från att den togs upp som nybygge i början på 1800-talet och fram till år 2006, men också vad som händer på gården under ett helt år. Gården ägs av Karin Eriksson (född 1929) som tillsammans med sina barn Eva, Karl-Erik och Ann brukar gården. Yngsta dottern Ann flyttade hem 1998 för att ta vid. På gården finns en renrasig besättning med fjällkor (fjällnära djur), en tjur, två nordsvenska hästar, får och höns. Jakt, fiske och bärplockning är viktiga inslag i den självhushållning som gäller här. På hösten flyttar man tillsammans med sina djur upp till sin fäbod, Hackåsen. Lillhärjåbygget är landets sista fjällgård i väglöst land som fortfarande är i bruk och förklarades som kulturreservat av Länsstyrelsen i Jämtland 2002.

Se och läs mer om Lars - Olof Hallberg på http://www.fotohallberg.se/index.htm

Lars-Olof Hallberg får stipendiet med motiveringen:för böckerna ”Den siste bonden på Tämmesboda” och ”Gården på fjället” där han med penna och utsökt foto berättar om människor som i samklang med naturen lever bondeliv på gammalt vis”.
Lars-Olof Hallberg följer livet på gårdarna genom alla årstider och skildrar finstämt och osentimentalt hur gamla kunskaper lever kvar och används alltjämt. Han har på detta sätt skapat dokumentärer av omistligt värde.  

Han mottog stipendiet som är på 10.000 kr i samband med Hans Lidman Sällskapets årsmöte i Edsbyn den 6 oktober 2007.