Forskaren

Levnadsöden nära och fjärran

Folklivsforskaren Hans Lidman debuterade med flera böcker om det gamla Ovanåker. Hans cykelfärder och intervjuer med människor i hembygden gav honom material till hela fem böcker om Ovanåkers socken. Detta ledde också till att han blev engagerad i en rad olika föreningar; Ovanåkers hembygdsförening (ordf. 1944-1971), Edsbyns konstförening, Ovanåkers fiskevårdsförening, Voxnadalens Naturvårdare m.fl. Under de här åren upplevde man i dessa föreningar en storhetstid som säkert delvis berodde på Lidmans stora arbete och inspirerande engagemang.

Genom hembygdsföreningen kom Lidman i kontakt med Nordiska museet som samlade in uppgifter om det mesta från gammelsverige. Hans Lidman blev deras ombud i Edsbyn och detta omfattande arbete finns idag dokumenterat på Edsbyns museum. Han engagerade sig också i många andra saker; samlade lavar som skickades till Uppsala universitet, ringmärkte fåglar, ordnade konstutställningar och deltog i byns kulturliv. Under åren 1947-1956 var han redaktör för årsboken Hälsingerunor.

Hans Lidmans arkiv finns idag på Edsbyns museum, där det också finns en fast utställning om honom. Läs mer om Edsbyns museum.

Elkar Möllångsboån

Hans Lidman på Nordkalotten
Hans Lidman gamla landsvägen

“Hans kärlek till naturen och människorna längst upp i norr är passionerad och han har med åren skaffat sig en lyhördhet för denna storslagna värld med dess särpräglade befolkning, som höjer hans rapporter till något mer än vanliga resebeskrivningar.”

– Gunnar Brusewitz i SvD, 1966